Links til mere om træning
Træning - ganske kort

1) Grundtræning

Sørg for at have 700-1000 km i benene fra træningsture, home trainer (spinning) eller pendling med relativt lav intensitet. Hvis du har trænet fornuftigt og regelmæssigt vinteren over, kan du skære ned på grundtræningen.

2) Gradvis øgning af træningsmængden

Når grundtræningen er på plads, er det en tommelfingerregel, at træningsmængden maksimalt øges med ca. 10-12% pr. uge - både mht. samlet træningstid/-distance og ugens længste træningstur. Dvs. hvis du en uge har trænet i 7 timer og den længste tur varede 2 timer, kan du ugen efter roligt øge til 7½ time og 2 timer og 15 minutter for den længste tur uden at risikere overbelastning.

3) 5-6 ugentlige træningsdage

For mange motionister med begrænset tid til rådighed lyder 5-6 ugentlige træningsdage voldsomt. Men grundreglen er: Hellere flere korte træningspas end få lange. F.eks. er en uge med 4 x 1 times og 1 x 2 timers træning at foretrække frem for 2 x 3 timer.


4) Varieret træning

Du vil ikke flytte mange hegnspæle, hvis hver eneste træningstur er stort set identisk mht. distance og tempo. Et varieret træningsprogram vil give langt bedre udbytte - og er iøvrigt også lidt sjovere.

5) Husk restitution

Det siger næsten sig selv, men alligevel er det svært for mange at holde: Dagen efter f.eks. ugens længste tur eller efter hårde intervaller er det tid til at lade kroppen restituere. Enten i form af en egentlig hviledag uden cykling eller en let træningstur med en intensitet på højest 60-70% af din maksimumpuls eller Watt FTP.

6) Fleksibilitet

For en almindelig motionsrytter med "et almindeligt" liv med arbejde og pligter er et stramt program næsten dømt til at fejle på forhånd. Tilpas træningen i forhold til ændringer i dagligdagen, f.eks. børns sygdom, uforudsete arbejdsopgaver osv. Vi cykler bare for sjov :-)